Algamo s.r.o.
Astaxanthin v našich produktech pochází výhradně z produkce české společnosti Algamo s.r.o. Výroba je situována v podhůří Krkonoš a již od roku 2011 se specializuje na ekologickou kultivaci mikrořasy Haematococcus pluvialis bohaté na astaxanthin.
Algamo disponuje technologicky nejvyspělejším provozem, který produkuje přírodní řasu s obsahem astaxanthinu dle evropských a amerických norem pro ekologický provoz. Právě český astaxanthin se řadí svou kvalitou mezi světovou špičku.
Zelená fáze
Proces kultivace se dělí na dvě fáze. Tou první je tzv. zelená fáze. V té se řasa rozmnožuje a roste, dokud nemá požadované parametry, což trvá 7 měsíců. V tomto stádiu je mikrořasa zelená, odtud také příhodný název „zelená fáze“.
Červená fáze
Jakmile řasa splňuje požadované parametry, přečerpává se do druhého poschodí provozu Algamo, čímž začíná tzv. červená fáze. Změnou podmínek (mj. působením UV záření) se v řase začne koncentrovat astaxanthin, červené barvivo. Během 6 dní se tak zelená řasa promění v cihlově červenou díky obsaženému astaxanthinu. Jakmile je obsah astaxanthinu 5 %, je čas sklízet.
Zpracování
Po sklizni se řasa rozmělní a usuší, aby vznikl jemný cihlově červený prášek.
Suroviny
Sušenou řasu lze zakoupit jako doplněk stravy jak v sypké podobě, tak ve veganských kapslích. Červenou řasu s obsahem astaxanthinu lze také využít jako příměs do dalších doplňků stravy. Cennou ingrediencí do různých doplňků stravy i kosmetických přípravků je pak oleoresin - olej vylisovaný z řasy s obsahem astaxanthinu 5-10 %.
Technologie ALGAMO
Podívejte se na poutavé video, jak vzniká astaxanthin v České republice.