TIP: Kaše z quinoy s jablky, skořicí a ALGASTINEM
Recepty a tipy

TIP: Kaše z quinoy s jablky, skořicí a ALGASTINEM

Quinoa - o této potravině s názvem, u kterého si je málokdo jistý, jak ho správně vyslovit, jste již nejspíš slyšeli. Přestože se do povědomí jako zdravá superpotravina dostala teprve nedávno, využívaná je již po staletí. Inspirujte se receptem na kaši z quinoy s Bonalokou!

Samotný název rostliny, merlík chilský, napovídá, že rostlina pochází z Jižní Ameriky. Je považována za poklad Inků, v jejichž jazyce slovo „quinua“ znamená „matka zrno“. Semena této rostliny totiž Inkové využívali jako obilninu – rozemleli je na mouku nebo je používali k přípravě kaší či k zahuštění polévek. Quinoa existuje ve třech druzích – černá, červená a nejběžnější bílá, kterou budeme využívat v tomto receptu.

Quinoa je právem označována za superpotravinu, neboť je bohatá na vlákninu, obsahuje velké množství bílkovin, minerálů (zvláště vápníku a hořčíku), vitamínu E, vitamínu B2, má nízký glykemický index, je vhodná pro diabetiky a dodává energii díky komplexním sacharidům. Přírodní astaxanthin (obsažený v ALGASTINU - suché řase Haematococcus pluvialis) je nejsilnějším známým antioxidantem s pozitivními účinky na celý lidský organismus. Spojení quinoy s astaxanthinem tak vytváří unikátní kombinaci, která je skvělým základem zdravého jídelníčku.

Quinoa má navíc neutrální chuť, takže je možné ji použít jak na slano, tak na sladko. Ve slaných jídlech slouží jako skvělá alternativa například k bulguru, kuskusu či rýži. Ve sladkých se využívá především k přípravě kaší. Jednu variantu sladké snídaňové kaše vám přinášíme i my!

Bonaloka - Astaxanthin - Recept na kaši z quinoy s jablky, skořicí a ALGASTINEM®Na 2 porce kaše z quinoy budete potřebovat:

    • ¼ hrnku (bílé) quinoy
    • ¾ hrnku vody
    • ¼ hrnku jablečného džusu
    • 1 jablko
    • 2 denní dávky ALGASTINU
    • ½ čajové lžičky mleté skořice
    • 1 čajovou lžičku citronové šťávy
    • 1 až 1 a ½ polévkové lžíce medu (podle chuti)
    • Pekanové ořechy, mandle, rozinky…

Před vařením quinou propláchněte studenou vodou. Poté ji přesypte do hrnce, zalijte džusem a vodou, přidejte skořici a vařte zhruba 25 až 30 minut, dokud quinoa nezměkne a nepustí bílé "ocásky“ (pokud se chystáte vařit quinou poprvé, věřte, že při vaření tento tip pochopíte :-)). Jakmile je quinoa uvařená, nechte ji zcela vychladnout. Poté do ní přimíchejte med, citronovou šťávu, ALGASTIN a nastrouhané jablko. Vše pečlivě promíchejte. Navrch dozdobte pekanovými ořechy, mandlemi, rozinkami nebo zkrátka něčím, co máte nejraději. Zdravá snídaně, jak se patří!

Znáte quinou? Dejte nám do komentářů vědět, jaký je váš oblíbený recept, rádi jej vyzkoušíme!

Zdroje: www.bbcgoodfood.com; www.celostnimedicina.cz; fresh.iprima.cz; www.kucharkaprodceru.cz

Ochutnejte také další recepty s astaxanthinem:

Mohlo by vás zajímat

Zkouška

Nastavení soukromí a cookies

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies.

Následující volbou souhlasíte s našimi zásady ochrany osobních údajů a cookies. Svá nastavení můžete kdykoli změnit.

Přizpůsobit