Velikonoce se kvapem blíží a všichni už se určitě těšíme na dobroty, které s nimi souvisí. Co si ale tentokrát zamlsat zdravě? Dnes vám přinášíme recept na dokonalý banánový chlebík, který je vhodný jak na ranní sváteční tabuli, tak na každý den, kdy si (nebo někomu jinému) chcete udělat radost. Po jeho snědení vás totiž nebudou strašit výčitky! Arašídovým máslem s astaxanthinem mu dodáte punc dokonalosti.
Banánový chlebík můžete konzumovat začerstva, ale stejně chutný a vláčný vám vydrží i několik dní.
Budete potřebovat:
- ⅓ hrnku kokosového oleje
- ½ hrnku medu (můžete zčásti nahradit agávovým sirupem)
- 2 vejce
- 2 velké banány – rozmačkané (lepší jsou zralejší)
- ¼ hrnku mléka
- 1 čajovou lžičku jedlé sody
- 1 čajovou lžičku vanilkového extraktu (případně semínka z ½ lusku vanilky)
- ½ čajové lžičky soli
- ½ čajové lžičky mleté skořice
- 1 a ¾ hrnku rozemletých ovesných vloček
- Arašídové, mandlové nebo kešu máslo
- Denní dávku ALGASTINU
1. Troubu předehřejte na 165 °C a formu na pečení (např. srnčí hřbet) vymažte troškou kokosového oleje.
2. V míse promíchejte kokosový olej s medem (a agávovým sirupem). Přidejte vejce a zlehka prošlehejte. Poté do směsi důkladně zapracujte rozmačkané banány a mléko. (Pokud vám kokosový olej při kontaktu se studenými ingrediencemi ztuhne, jednoduše směs krátce zahřejte.)
3. Přimíchejte jedlou sodu, vanilkový extrakt (vanilku), sůl a skořici. Nakonec do směsi důkladně zamíchejte rozemleté ovesné vločky.
4. Směs přelijte do formy a pečte 50 – 55 minut nebo dokud okraje nezezlátnou a špejli zapíchnutou do středu nevytáhnete čistou.
5. Chlebík nechte po upečení vychladnout asi 10 minut ve formě, poté vyklopte a nechte vychladnout.
6. Do porce arašídového, mandlového či kešu másla důkladně zamíchejte denní dávku ALGASTINU. Máslo s astaxanthinem pak podle chuti namažte na plátky banánového chlebíku.
Neodolatelné!
Další recepty s antioxidačními účinky astaxanthinu: