Vitamín E je nezbytný pro silnou imunitu a je také účinným antioxidantem. Mezi jeho přínosy patří zdravá pokožka a zrak. Jaké jsou jeho další klady? Co když máme vitamínu nedostatek? A v jakých potravinách se nachází? Na všechny tyto otázky vám odpovíme na následujících řádcích.
Pár úvodních slov o „éčku“
Vitamín E je rozpustný v tucích a v organismu slouží jako důležitý antioxidant, který chrání buněčné membrány před poškozením volnými radikály. Jedná se vlastně o celou skupinu biologicky aktivních látek, které se nazývají tokoferoly a tokotrienoly. Pro rozlišení tokoferolů a tokotrienolů jsou každému přiřazeny čtyři podskupiny, které se označují řeckými písmeny: alfa, beta, gama a delta.
Jaké jsou přínosy vitamínu E?
Jak už jsme zmínili, je to silný antioxidant, jehož vlastnosti jsou považovány za jeden z prostředků, které mohou mimo jiné působit preventivně proti rakovině. Existují však i studie, které přínos vitamínu v rámci prevence rakoviny zpochybňují. Zlepšuje výživu pokožky a vlasů (bojuje proti jejich suchosti a posiluje nehty). V neposlední řadě také pomáhá při léčbě dermatologických onemocnění. Je životně důležitý pro normální fungování reprodukčního systému. Má vliv na mužskou a ženskou plodnost. Posiluje imunitní systém a stará se o dobrou činnost nervové soustavy. Vitamín E pomáhá předcházet tvorbě krevních sraženin, zlepšuje elasticitu velkých i malých cév.
Mezi potraviny, které obsahují nejvíce vitamínu E, patří například:
- mandle,
- brokolice,
- avokádo,
- mango.
Co když je vitamínu E nedostatek?
Nedostatek vitamínu E může diagnostikovat pouze lékař. Akutní nedostatek tohoto vitamínu je už v dnešní době pouze ojedinělý a téměř vždy ho způsobují nemoci narušující funkčnost jater a neschopnost střev zpracovávat tuky. Zdraví lidé by však měli vitamín přijímat téměř výhradně ze své stravy. Pouze lékař může nedostatek vitamínu E přesně diagnostikovat. Avitaminóza může mít tyto příznaky:
- problémy se zrakem,
- potíže s koordinací,
- celková nevolnost,
- svalová slabost.
Možný nedostatek vitamínu E se může také objevovat u předčasně narozených dětí s nízkou porodní váhou či u lidí, kteří trpí poruchou vstřebávání tuků, jako je například cystická fibróza.
Co když to s množstvím pilulek přeženete
Výzkumy nezjistily žádné negativní důsledky při nadužívání vitamínu E v potravinách. Ovšem pokud vitamín E užíváte jako doplněk stravy v pilulkách v mnohem větším než doporučeném množství, vystavujete se riziku hemoragické cévní mozkové příhody.
Máte dojem, že z přirozené stravy do svého těla nedostáváte dostatek vitamínu E, protože potraviny, které ho obsahují, vám nechutnají? V takovém případě vám můžeme doporučit doplněk stravy Český přírodní astaxanthin + vitamín E, který je mezi našimi zákazníky velice oblíbený. Věříme, že i vy budete s jeho účinkem nadmíru spokojení.