Jaro je tu a mnozí mohou pociťovat jarní únavu, nedostatek energie, bolesti hlavy, kloubů, problémy s trávením, pletí nebo se potýkají se špatnou náladou. Na tom není nic neobvyklého. V zimních měsících jsme „bojovali“ s minimem slunečního svitu, nízkými teplotami, zvýšenou koncentrací škodlivin v ovzduší, méně hodnotnou skladbou stravy a většina také s menším množstvím pohybových aktivit. To všechno způsobuje hromadění toxinů v našem organismu, játra a ledviny jsou vystaveny nadměrné zátěži a některé funkce organismu se zpomalují. Na jaře si tak naše tělo říká o pročištění. Jak na to?
Přestože jsou rady jednotlivých odborníků pro jarní detoxikaci organismu různé, většinou se shodují v těchto bodech:
- Zajistit tělu dostatečný příjem tekutin - ideálně čisté vody
- Odlehčit jídelníček – omezit cukr, mouku, kofein, alkohol, mléčné výrobky, maso, sůl, dochucovadla, sycené nápoje, vyřadit polotovary, sladkosti, uzeniny, a naopak jíst hodně čerstvého ovoce a zeleniny, zařadit do jídelníčku ryby, bylinky, zakysané výrobky, ořechy, semínka a především potraviny bohaté na antioxidanty
- Hýbat se – procházky, běh, cyklistika – ideální sportovní aktivity na čerstvém vzduchu, které vedle účinnějšího odplavení toxinů z těla a stimulace lymfatického systému dodávají dobrou náladu
- Relaxovat – odpočívat a mít dostatek kvalitního spánku, dopřát si vanu
- Saunovat se – sauna zlepšuje cirkulaci krve a její okysličování, podporuje trávení, pomáhá eliminovat toxiny a posiluje obranyschopnost organismu
- Zajít na masáž – ta pomáhá s eliminací odpadních látek
Říkáte si, kdo to má všechno stíhat? Přiznejme si to, málokdo. Jeden ze zmíněných tipů však představuje malý, ale zásadní krok, který zvládne kdokoliv z nás – zařadit do jídelníčku více antioxidantů, které pomáhají bojovat s volnými radikály, a chránit nás tak před nemocemi, předčasným stárnutím i únavou. Čím více toxických látek se nachází v organismu, tím více vzniká volných radikálů. Antioxidační látky tak podporují detoxikační proces organismu.
Antioxidanty jsou samozřejmě vhodné také v případě, že máte pocit, že jste se přes zimu nestravovali výrazně špatně a dodržovali všechna zmíněná pravidla. Přestože máme čerstvé ovoce a zeleninu k dispozici celoročně, obsah vitamínů a dalších potřebných látek v nich může být podstatně snížen. Přeci jen stále platí, že sezónní potraviny je ideální konzumovat právě tehdy, když je jejich sezóna. Urychlování ve sklenících neprospívá nejen jejich chuti, ale ani živinám v nich obsaženým.
ALGASTIN® je ideální volbou celoročně, právě na jaře však oceníte antioxidační sílu astaxanthinu nejvíce. Denní dávku suché řasy jednoduše přimíchejte do některého ze svých studených jídel!
TIP: Rychlé a zdravé recepty s ALGASTINEM®:
Jogurt s ovesnými vločkami a lesním ovocem
Zdroj: zeny.e15.cz; www.zena.cz; www.bodyandsoul.com.au