Astaxanthin je ve světě oblíbeným doplňkem stravy sportovců. Studie Conrada P. Earnesta a kol. uveřejněná v časopise Interational Journal of Sports Medicine v listopadu 2011 dokládá vliv astaxanthinu na vytrvalost a výkonnost sportovců, konkrétně cyklistů. Dvacetiosmidenního testu se zúčastnilo celkem 21 mužů. Přestože výzkum nakonec dokončilo pouze 14 z nich, výsledky jsou více než zajímavé.
Studie se zúčastnili muži ve věku 18 – 39, kteří se aktivně účastnili cyklistických závodů a týdně ujeli na kole 160 km, bez výrazných statistických odlišností, včetně hmotnosti (74,6 ± 8,8 kg) či výšky (175,6 ± 8,5 cm). Cyklisté následně absolvovali 2 hodiny jízdy, po které následovala samotná 20km časovka. Následně byly odebrány a vyhodnoceny potřebné vzorky krve a podány pokyny pro stravování tak, aby byly nastaveny stejné vstupní a výstupní podmínky.
Cyklisté byli rozděleni do dvou skupin. První skupina užívala jednu kapsli se 4 mg astaxanthinu z řasy Haematococcus pluvialis denně, druhá dostávala placebo v želatinových kapslích na pohled nerozeznatelných od kapslí s astaxanthinem. Žádný z cyklistů přitom nevěděl, ve které skupině je zařazen. Obě skupiny užívaly kapsle společně s jídlem.
Sedm cyklistů z každé skupiny dokázalo výzkum úspěšně dokončit. Dvacetikilometrovému úseku časovky při závěrečném měření po 28 dnech užívání astaxanthinu (placeba) opět předcházely ještě 2 hodiny jízdy. Skupina, která užívala astaxanthin, prokázala oproti vstupním datům výrazný posun v čase, který byl potřeba k dokončení 20km trati. V průměru se výkon cyklistů zlepšil o 2 minuty, tedy o 5 %. Z původní hodnoty 2 387 ± 206 s se skupina užívající astaxanthin dokázala dostat až na 2 266 ± 190 s. Stejně tak byl patrný nárůst v průměrném výkonu o 24 W, tedy o 15 %, z původních 162 ± 37 W na 186 ± 34 W. Přestože se oba ukazatele v průměru zlepšily také u skupiny užívající placebo, nárůsty jsou zanedbatelné – nárůst o 0,8 % v rychlosti a o 0,5 % ve výkonu. Každý z cyklistů zařazený ve skupině užívající astaxanthin navíc zlepšil jak svou rychlost, tak svůj výkon, zatímco sportovci v placebo skupině měli rozkolísané výsledky. Někteří se mírně zlepšili, jiní naopak zhoršili. To platí jak pro čas, tak výkon.
Obdobný test provedl již v roce 2002 Keisuke a kol., kteří zkoumali vliv astaxanthinu na tvorbu kyseliny mléčné po uběhnutí 1 200 m. Po 4 týdnech užívání astaxanthinu byla koncentrace kyseliny mléčné po 2 minutách od výkonu značně nižší.
Astaxanthin tak může díky své schopnosti zlepšit výkonnost při sportu sloužit také jako účinný doplněk pro sportovně aktivní jedince.