Přírodní zdroje astaxanthinu
Novinky

Přírodní zdroje astaxanthinu

Astaxanthin - Bonaloka - Algastin - AntioxidantVedle sladkovodní řasy Haematococcus pluvialis jsou přírodními zdroji astaxanthinu dostupnými pro člověka lososi, humři, krevety, raci, krabi a některé druhy pstruhů. Živočichové astaxanthin neprodukují, ale získávají z potravy, stejně tak jako my. Na rozdíl od jmenovaných živočichů je navíc mikrořasa Haematococcus pluvialis jediným dostupným zdrojem vhodným také pro vegetariány.
Většina z nás asi ze zmíněných potravin nejčastěji konzumuje lososa nebo krevety. Kolik masa z nich ale potřebujeme sníst, abychom svému tělu dodali doporučenou denní dávku astaxanthinu? A jak je na tom ve srovnání s nimi právě sladkovodní řasa Haematococcus pluvialis? Čtěte dál!

Teď na chvíli odhlédněme od toho, že lososy a krevety nemá většina z nás na talíři denně. :-) Obsah astaxanthinu se pochopitelně liší v závislosti na konkrétním druhu ryby či krevety. Nejvyšší obsah má losos nerka, v průměru 26 – 38 mg astaxanthinu na 1 kg masa1. Obsah astaxanthinu v běžně dostupném lososovi obecném je 6 – 8 mg na 1 kg masa1. Abyste do sebe dostali doporučenou denní dávku astaxanthinu, tedy 4 – 12 mg, museli byste sníst alespoň půl kila kvalitního lososa obecného.

Krevety obsahují v průměru  7,4 - 14 mg astaxanthinu na 1 kg masa2. Opět tak denní dávka vychází na 286 g čistého kvalitního masa krevet. Pro někoho možná lákavá představa, ale rozhodně ne na každý den.

Řasa Haematococcus pluvialis má oproti tomu nesrovnatelně vyšší obsah astaxanthinu. ALGASTIN je přírodní suchá řasa s 5% obsahem astaxanthinu. Denní dávku tak získáte již z 0,08 g této řasy a to za cenu, za kterou byste lososa ani krevety nesehnali. 

Zdroje:

1 Ranga Rao Ambati, Phang Siew Moi, Sarada Ravi, and Ravishankar Gokare Aswathanarayana: Astaxanthin: Sources, Extraction, Stability, Biological Activities and Its Commercial Applications—A Review, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3917265/#B20-marinedrugs-12-00128
2 J. Syama Dayal, A. G., Ponniah, H. Imran Khan, E. P. Madhu Babu, K. Ambasankar and  K. P. Kumarguru Vasagam: Shrimps – a nutritional perspective, http://www.currentscience.ac.in/Volumes/104/11/1487.pdf

Mohlo by vás zajímat

Zkouška

Nastavení soukromí a cookies

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies.

Následující volbou souhlasíte s našimi zásady ochrany osobních údajů a cookies. Svá nastavení můžete kdykoli změnit.

Přizpůsobit