Moderní doba sice dodala koření do každé domácnosti, ale na jeho léčivé účinky se skoro zapomnělo. Proto jsme pro vás připravili článek o třech z nich. Na jídelníčku dnes máme postupně kurkumu, skořici a algastin.
Kurkuma
Kurkuma je koření známé především pro svou žlutou barvu a výraznou chuť. Hojně se používá v indické, thajské nebo perské kuchyni. V českých pokrmech ji nalezneme jen zřídka, což je, vzhledem k jejím prospěšnému vlivu na zdraví, škoda. Kurkuma se získává z rostliny zvané Kurkumovník dlouhý. Složkou kurkumy, která je pro naše zdraví klíčová, je žluté barvivo kurkumin, které dodává kurkumě její žlutou barvu.
Blahodárný vliv kurkumy na organismus
Kurkuma je hojně vyhledávaným kořením nejen pro svou specifickou chuť, ale také kvůli svým antioxidačním účinkům, za které je zodpovědný právě kurkumin. Ten podporuje aktivitu antioxidačních enzymů, které omezí kyslíkové radikály. Kurkuma je tak prospěšná nejen srdci, mozku a kloubům, ale celému organismu. Kurkumin je také silným spojencem při léčbě jater.
Dokáže buď zmírnit, nebo zcela zastavit poškozování jater toxiny. Přidávání kurkumy do jídla vám také pomůže v případě, že trpíte opakovanými záněty. Příznivý vliv má také na imunitní systém, dýchací systém či kloubní aparát.
Skořice
Dalším kořením, které je známé pro své léčivé účinky, a bez kterého se v České republice nemohou obejít žádné Vánoce, je skořice. Ta se získává z kůry skořicovníku. První zmínky o skořici pocházejí již ze Starověkého Egypta, kde byla skořice považována za velmi luxusní zboží. V dnešní době však skořici dostanete v každém obchodě.
Skořice a její vliv na organismus
Složkou, zodpovědnou za většinu pozitivních vlivů skořice na organismus, je látka cinnamaldehyd. Ta koření dodává její specifickou vůni a chuť. Přidávání skořice do pokrmů se doporučuje především lidem trpícím žaludečním onemocněním, neboť odstraňuje bolesti žaludku a pomáhá proti plynatosti a průjmu. Vhodná je také pro jedince, kteří mají problémy s přílišnou srážlivostí krve, protože zabraňuje vzniku krevních sraženin. Pokud jste jako malí stonali, tak jistě znáte i jednoduchý recept na chřipku a nachlazení, a to čaj smíchaný s medem a skořicí. Ta je známá jako přírodní antibiotikum a dezinfekce.
Působí blahodárně i na mozek a jeho funkce, navíc má skořice uklidňující účinky na psychiku, takže pokud máte těžký den, není od věci přidat si ji do čaje, či jogurtu, nebo si ji přisypat do koupele.
Algastin
Dalším kořením, které může ozvláštnit vaši kuchyni, a navíc přispět k lepšímu zdraví, je látka v českých luzích a hájích ještě méně známá než kurkuma. Prosím, přivítejte algastin! Algastin je na trhu s kořením a doplňky stravy skoro úplným nováčkem, i přesto si však jako opravdu silný antioxidant stihl vybudovat skvělou reputaci. V čem je tak výjimečný?
Co je Algastin?
Kurkumu a skořici není třeba zdlouhavě představovat, přece jen jde o známé koření, které naleznete v každém obchodě. Oproti tomu je algastin zatím poměrně neznámý.
Algastin je doplňkem stravy, který obsahuje jeden z nejsilnějších antioxidantů na světě. Astaxanthin, obsažený v tomto doplňku stravy, se získává především z jednobuněčné červené sladkovodní řasy jménem Haematococcus pluvialis, která se shodou okolností pěstuje i na území České republiky. Takže pro „instantní zdraví" nebudete muset nikam daleko. Astaxanthin je kateroid, který způsobuje červené zabarvení humrů, krevet či peří plameňáků. Vědci se také domnívají, že za sílou a vytrvalostí lososů, nestojí nikdo jiný než právě Astaxanthin.
Přidejte Astaxanthin do jídelníčku a posilte zdraví
Výzkumy ukazují, že Astaxanthin podporuje v lidském těle tvorbu imunoglobulinu, což je protein, který imunitní systém využívá k zneškodnění bakterií a virů. Astaxanthin však nepodporuje jen váš imunitní systém. Známý je i svými příznivými účinky na systém kardiovaskulární.
Výsledky studií prokázaly, že Astaxanthin snižuje hladinu LDL (zlého cholesterolu), a tím pomáhá zabránit vzniku kardiovaskulárních onemocnění. A to není vše, co může Astaxanthin vašemu organismu nabídnout. Prokazatelný je například také jeho vliv na mozkové funkce.
Jeho užívání se často doporučuje lidem postiženým Alzheimerovou nebo Parkinsonovou chorobou. Může však působit i jako prevence. Vítaným doplňkem stravy je i u starších lidí, kterým pomáhá zvyšovat kognitivní funkce a zabraňovat stárnutí, nebo u žen po menopauze.
V dnešní době velmi oceňovaným účinkem Astaxanthinu je jeho protizánětlivá funkce, která nedovolí chronickým zánětům přejít ve vážnější onemocnění. Kosmetika s příměsí Astaxanthinu je velmi oblíbená především u starších žen, protože zabraňuje stárnutí pokožky a vyhlazuje vrásky.
Užívání Astaxanthinu s sebou nese spoustu výhod. Jako další lze jmenovat například velmi příznivý vliv na oči, vlasy, nemluvě o jeho dopadu na váš sportovní výkon. Pokud se o účincích Astaxanthinu chcete dozvědět víc, stačí si přečíst náš článek věnující se tomuto tématu.V dnešní době se hodně mluví o důležitosti správně sestaveného jídelníčku a vlivu jednotlivých ingrediencí na organismus.
Na co se však zapomíná, a co je nepřehlédnutelnou složkou každého jídla, je právě koření. Je třeba si uvědomit, že špetkou toho správného koření nejen vylepšíte chuť svého jídla, ale můžete z něj vytvořit lék. A to jedinou špetkou! Stačí vám k tomu znát účinky jednotlivých koření, nebo doplňků stravy a rychle a téměř bez námahy, můžete pomoci vašemu organismu od potíží.