European Food Safety Authority (EFSA) je orgán Evropské unie, jehož český název zní Evropský úřad pro bezpečnost potravin. Poskytuje nezávislé vědecké poradenství osobám s rozhodovací pravomocí, které regulují bezpečnost potravin v Evropě. Vědecká doporučení EFSA pomáhají chránit spotřebitele, zvířata a životní prostředí před riziky spojenými s potravinami.
Začátkem února 2020 vydala EFSA stanovisko „Safety of astaxanthin for its use as a novel food in food supplements“ (česky: „Bezpečnost astaxantinu pro jeho použití jako nové potraviny v doplňcích stravy“). Závěrem tohoto stanoviska je skutečnost, že bezpečný příjem astaxanthinu z doplňků stravy s ohledem na celkový kumulativní příjem astaxanthinu ze všech zdrojů potravy (ryby, korýši…) je 8 mg/den. Celková bezpečná denní dávka astaxanthinu pro dospělého člověka byla deklarována jako 0,2 mg/1 kg tělesné hmotnosti.
Bezpečnost užívání astaxanthinu byla tedy oficiálně potvrzena i touto nejvyšší evropskou autoritou v oblasti bezpečnosti potravin.