Antioxidanty: Omladí pleť a podpoří imunitu
Novinky

Antioxidanty: Omladí pleť a podpoří imunitu

Co všechno se vám vybaví, když se řeknou antioxidanty? Někteří si představí pestrý jídelníček, který hraje všemi barvami duhy. Jiným hned vytane na mysl mladistvá pokožka zářící jako slunce v pravé poledne. Na zkoumáníúčinků antioxidantů byly zaměřeny již stovky světových studií a všechny se jednoznačně shodují v tom, že máme tu čest s hotovým zázrakem přírody. Vedle vlivu antioxidantů na lidskou imunitu se hovoří také o příznivých účincích na pokožku, mozek, oči i sportovní výkon. Tím náš výčet ovšem nekončí. Pokračujte ve čtení a dozvíte se mnohem více.

Co to jsou antioxidanty?

Na úvod by se slušelo připomenou, co to vlastně antioxidanty jsou. Příčinou nepříznivých vnějších i vnitřních vlivů vznikají v našem těle volné radikály. Ty nemusí být automaticky špatné. Buňky imunitního systému je využívají například ke zničení bakterií. 

Problém nastává v momentě, kdy začne počet volných radikálů nekontrolovatelně růst. Lidský organismus má rázem plné ruce práce se zničením jejich přemíry – respektive jejich přeměnou do méně reaktivních či nereaktivních stavů. K tomu využívá právě zmiňované antioxidanty. 

Nejznámější faktory vyvolávající vznik volných radikálů

  • znečištěné ovzduší
  • alkohol, cigarety a drogy
  • nadměrné slunění
  • houbové, bakteriální a virové infekce
  • nadměrná konzumace hořčíku, mědi, železa, zinku, vitaminu C a E
  • pesticidy
  • průmyslová rozpouštědla
  • radiace 

Kde se antioxidanty berou?

Naše tělo produkuje antioxidanty samo – ovšem pouze v omezeném množství. Pokud jich je tedy v celkovém součtu méně než volných radikálů, nastává v těle jev zvaný jako oxidační stres

Abyste tomuto nepoměru předešli, omezili aktivitu volných radikálů a zabránili poškození organismu, musíte doplnit antioxidanty vhodnou stravou. Samozřejmě se nejedná o jedinou cestu. Stejně vhodné je sáhnout po doplňcích stravy, sportovní výživě a kosmetice, která má ve svém složení zastoupené antioxidanty.

Potraviny s obsahem antioxidantů s vysokým účinkem

  • Ovoce: hrozny, švestky, citrusové plody, kiwi, třešně, granátové jablko.  
  • Zelenina: rajčata, brokolice, kapusta, špenát, zelí, papriky, česnek, avokádo.  
  • Lesní plody: borůvky, brusinky, lesní jahody, maliny, ostružiny.
  • Nápoje: zelený čaj, hroznová šťáva, červené víno.  
  • Byliny: máta, kopr, rozmarýn, tymián, oregano, šalvěj.  
  • Koření: zázvor, hřebíček, kurkuma. K nejdůležitějším antioxidantům v potravinách patří karotenoidy, vitaminy, flavonoidy, třísloviny, aminokyseliny a některé sloučeniny zinku, selenu, mědi a manganu. 

Jak poznáte, že jste sáhli po tom nejsilnějším zdroji antioxidantů? Změřte si jeho antioxidační aktivitu. V našem článku vám poradíme, jak na to.   

Poznejte astaxanthin – jeden z nejsilnějších antioxidantů světa

O bezpečnosti a účincích astaxanthinu se můžete dočíst v mnohých vědeckých studiích a odborných článcích. Byl prokázán jeho blahodárný vliv na imunitu, kardiovaskulární systém, pohybový aparát, mozek, oči, plodnost i sportovní výkon. Vyzdvihovány jsou také jeho protizánětlivé účinky.

Mohlo by vás zajímat

Zkouška

Nastavení soukromí a cookies

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies.

Následující volbou souhlasíte s našimi zásady ochrany osobních údajů a cookies. Svá nastavení můžete kdykoli změnit.

Přizpůsobit