Nejlepší zdroje vitaminu C Možná vás překvapí, že nejlepším přírodním zdrojem vitaminu C není citron ani pomeranč. V těch najdete pouze asi 50 mg. Mnohem lepší potravinou je rakytník, ten vám dodá až 500 mg vitaminu C. Následuje šípek, který ve své čerstvé podobě obsahuje 500 mg, v sušené pak kolem 160 mg. Kolem 100 mg se dále drží jahody, černý rybíz, paprika a brokolice. Obecně se doporučuje konzumovat tyto potraviny v syrovém stavu, tepelnou úpravou v podobě vaření či sušení se totiž obsah vitaminu vytrácí. Využijte případně šetrnější přípravu na páře. Vitamin C – každý ho zná, ale málokdo ví, proč je pro náš organismus vlastně tak důležitý. Čtvrtého dubna slavíme Světový den vitaminu C,což je skvělá příležitost si to připomenout. Z jakých zdrojů ho můžetečerpat, jak poznáte jeho nedostatek a proč byste ho vlastně měli doplňovat? To vše se v článku dozvíte.
Už žádné nemoci aneb na co je vitamin C
Vitamin C, známý také jako kyselina askorbová, patří mezi životně důležité vitaminy pro lidské tělo. A to i přesto, že ho vaše tělo neumí vytvořit samo. Jeho nejznámějším přínosem je posilování imunity a ochrana proti nemocem, to je ale jenom zlomek všech jeho pozitivních účinků. S čím vším vám tedy vitamin C pomůže?
- Velmi silný antioxidant – chrání vaše buňky před oxidativním stresem.
- Podporuje růst a opravu tkání.
- Pomáhá vstřebávání železa.
- Podporuje tvorbu kolagenu.
- Zlepšuje pružnost pokožky.
- Napomáhá správné funkci nervového systému.
- Podporuje funkci chrupavek a cév.
- Zvyšuje odolnost vůči chladu.
- Snižuje únavu a vyčerpání.
Tip: Mohlo by vás zajímat: Co jste možná nevěděli o vitaminu C.
Cítíte se oslabení? Možná vám chybí céčko
Nedostatek vitaminu C způsobu nemoc zvanou kurděje. V minulosti na ní trpěli hlavně námořníci, protože při dlouhých plavbách se několik měsíců živili pouze sušeným masem a suchary. V dnešní době se toto onemocnění objevuje vzácně. Projevuje se zvýšením krvácením dásní, sníženou imunitou a poruchou krvetvorby.
Běžný nedostatek vitaminu C může způsobit zvýšenou únavu, pomalé hojení ran, suchou a šupinatou kůži, oslabenou imunitu, vypadávání vlasů, ztrátu pružnosti cév nebo bolest kostí a kloubů. Pozor by si měli dávat rizikové skupiny s nízkým příjmem vitaminu C, mezi které patří třeba kuřáci. Podle studií mají totiž nižší hladinu plazmy, bílých krvinek a vitaminu C. Denně by tedy měli přijmout asi o 35mg céčka víc, než se doporučuje. To stejné platí i pro pasivní kuřáky.
Nevíte, jak užívat vitamin C? Doporučené denní množství, které byste měli přijmout, se pohybuje okolo 100 mg u dospělých osob.
Nejlepší zdroje vitaminu C
Možná vás překvapí, že nejlepším přírodním zdrojem vitaminu C není citron ani pomeranč. V těch najdete pouze asi 50 mg. Mnohem lepší potravinou je rakytník, ten vám dodá až 500 mg vitaminu C. Následuje šípek, který ve své čerstvé podobě obsahuje 500 mg, v sušené pak kolem 160 mg. Kolem 100 mg se dále drží jahody, černý rybíz, paprika a brokolice. Obecně se doporučuje konzumovat tyto potraviny v syrovém stavu, tepelnou úpravou v podobě vaření či sušení se totiž obsah vitaminu vytrácí. Využijte případně šetrnější přípravu na páře.
Co je lipozomální vitamin C?
Vitamin C můžete přijmout z přírodních zdrojů jako je ovoce a zelenina, ale i z těch umělých v podobě tablet či prášků. Množství či kvalita získaného vitaminu se v těchto dvou případech téměř neliší. Jinak tomu ale je u lipozomálního vitaminu C – ten má totiž nejlepší formu vstřebávání. Prodává se v podobě běžných tablet a díky lipozomu se mnohem lépe vstřebává ve stěnách tenkého střeva, a to postupně v průběhu několik hodin, čímž dosahuje vyšší koncentrace v krvi.
Můžete se vitaminem C předávkovat?
Jak dlouho užívat vitamin C a jaká je hranice maximálního denního příjmu? Doporučený denní příjem vitaminu C se liší podle věku, u dospělých osob je to kolem 100 mg. Pokud jste zdravá osoba, není důvod toto množství překračovat. Nicméně v případě nadměrného užití vitaminu C se nemusíte obávat žádných děsivých nežádoucích účinků.Má totiž velmi nízkou toxicitu a kromě průjmu, nevolnosti či bolesti břicha by vám nemělo hrozit nic vážnějšího. Lidské tělo si vitamin C neukládá do zásob a v případě lehce vyššího příjmu ho vyloučí samo v podobě moči. Některé studie nicméně hovoří o tom, že při dlouhodobém užívání nadměrného množství se mohou vytvářet ledvinové kameny.
Vyzkoušejte nejsilnější přírodní antioxidant pro podporu vašeho zdraví
Velkým přírodním zázrakem z řady antioxidantů je nepochybně látka astaxanthin. Jedná se o přírodní karotenoidní barvivo, které se nachází zejména ve sladkovodních řasách, v mořských plodech (losos, krevety, humr) či v peří plameňáků, kteří si na řasách také pochutnávají. Pomáhá bojovat s volnými radikály, eliminuje projevy stárnutí a má naprosto zásadní účinky na posílení funkce imunitního systému.Jde o mnohonásobně silnější antioxidant, než je například zázvor či česnek a rozhodně by neměl chybět mezi vašimi doplňky stravy.