Světový den vitaminu C: Proč je pro váš organismus důležitý?
Recepty a tipy

Světový den vitaminu C: Proč je pro váš organismus důležitý?

Nejlepší zdroje vitaminu C Možná vás překvapí, že nejlepším přírodním zdrojem vitaminu C není citron ani pomeranč. V těch najdete pouze asi 50 mg. Mnohem lepší potravinou je rakytník, ten vám dodá až 500 mg vitaminu C. Následuje šípek, který ve své čerstvé podobě obsahuje 500 mg, v sušené pak kolem 160 mg. Kolem 100 mg se dále drží jahody, černý rybíz, paprika a brokolice. Obecně se doporučuje konzumovat tyto potraviny v syrovém stavu, tepelnou úpravou v podobě vaření či sušení se totiž obsah vitaminu vytrácí. Využijte případně šetrnější přípravu na páře. Vitamin C – každý ho zná, ale málokdo ví, proč je pro náš organismus vlastně tak důležitý. Čtvrtého dubna slavíme Světový den vitaminu C,což je skvělá příležitost si to připomenout. Z jakých zdrojů ho můžetečerpat, jak poznáte jeho nedostatek a proč byste ho vlastně měli doplňovat? To vše se v článku dozvíte. 

Už žádné nemoci aneb na co je vitamin C 

Vitamin C, známý také jako kyselina askorbová, patří mezi životně důležité vitaminy pro lidské tělo. A to i přesto, že ho vaše tělo neumí vytvořit samo. Jeho nejznámějším přínosem je posilování imunity a ochrana proti nemocem, to je ale jenom zlomek všech jeho pozitivních účinků. S čím vším vám tedy vitamin C pomůže? 

  • Velmi silný antioxidant – chrání vaše buňky před oxidativním stresem. 
  • Podporuje růst a opravu tkání. 
  • Pomáhá vstřebávání železa. 
  • Podporuje tvorbu kolagenu. 
  • Zlepšuje pružnost pokožky. 
  • Napomáhá správné funkci nervového systému. 
  • Podporuje funkci chrupavek a cév. 
  • Zvyšuje odolnost vůči chladu. 
  • Snižuje únavu a vyčerpání. 

Tip: Mohlo by vás zajímat: Co jste možná nevěděli o vitaminu C. 

Cítíte se oslabení? Možná vám chybí céčko 

Nedostatek vitaminu C způsobu nemoc zvanou kurděje. V minulosti na ní trpěli hlavně námořníci, protože při dlouhých plavbách se několik měsíců živili pouze sušeným masem a suchary. V dnešní době se toto onemocnění objevuje vzácně. Projevuje se zvýšením krvácením dásní, sníženou imunitou a poruchou krvetvorby.  

Běžný nedostatek vitaminu C může způsobit zvýšenou únavu, pomalé hojení ran, suchou a šupinatou kůži, oslabenou imunitu, vypadávání vlasů, ztrátu pružnosti cév nebo bolest kostí a kloubů. Pozor by si měli dávat rizikové skupiny s nízkým příjmem vitaminu C, mezi které patří třeba kuřáci. Podle studií mají totiž nižší hladinu plazmy, bílých krvinek a vitaminu C. Denně by tedy měli přijmout asi o 35mg céčka víc, než se doporučuje. To stejné platí i pro pasivní kuřáky.  

Nevíte, jak užívat vitamin C? Doporučené denní množství, které byste měli přijmout, se pohybuje okolo 100 mg u dospělých osob

Nejlepší zdroje vitaminu C 

Možná vás překvapí, že nejlepším přírodním zdrojem vitaminu C není citron ani pomeranč. V těch najdete pouze asi 50 mg. Mnohem lepší potravinou je rakytník, ten vám dodá až 500 mg vitaminu C. Následuje šípek, který ve své čerstvé podobě obsahuje 500 mg, v sušené pak kolem 160 mg. Kolem 100 mg se dále drží jahody, černý rybíz, paprika a brokolice. Obecně se doporučuje konzumovat tyto potraviny v syrovém stavu, tepelnou úpravou v podobě vaření či sušení se totiž obsah vitaminu vytrácí. Využijte případně šetrnější přípravu na páře

Co je lipozomální vitamin C? 

Vitamin C můžete přijmout z přírodních zdrojů jako je ovoce a zelenina, ale i z těch umělých v podobě tablet či prášků. Množství či kvalita získaného vitaminu se v těchto dvou případech téměř neliší. Jinak tomu ale je u lipozomálního vitaminu C – ten má totiž nejlepší formu vstřebávání. Prodává se v podobě běžných tablet a díky lipozomu se mnohem lépe vstřebává ve stěnách tenkého střeva, a to postupně v průběhu několik hodin, čímž dosahuje vyšší koncentrace v krvi.  

Můžete se vitaminem C předávkovat? 

Jak dlouho užívat vitamin C a jaká je hranice maximálního denního příjmu? Doporučený denní příjem vitaminu C se liší podle věku, u dospělých osob je to kolem 100 mg. Pokud jste zdravá osoba, není důvod toto množství překračovat. Nicméně v případě nadměrného užití vitaminu C se nemusíte obávat žádných děsivých nežádoucích účinků.Má totiž velmi nízkou toxicitu a kromě průjmu, nevolnosti či bolesti břicha by vám nemělo hrozit nic vážnějšího. Lidské tělo si vitamin C neukládá do zásob a v případě lehce vyššího příjmu ho vyloučí samo v podobě moči. Některé studie nicméně hovoří o tom, že při dlouhodobém užívání nadměrného množství se mohou vytvářet ledvinové kameny

Vyzkoušejte nejsilnější přírodní antioxidant pro podporu vašeho zdraví 

Velkým přírodním zázrakem z řady antioxidantů je nepochybně látka astaxanthin. Jedná se o přírodní karotenoidní barvivo, které se nachází zejména ve sladkovodních řasách, v mořských plodech (losos, krevety, humr) či v peří plameňáků, kteří si na řasách také pochutnávají. Pomáhá bojovat s volnými radikály, eliminuje projevy stárnutí a má naprosto zásadní účinky na posílení funkce imunitního systému.Jde o mnohonásobně silnější antioxidant, než je například zázvor či česnek a rozhodně by neměl chybět mezi vašimi doplňky stravy

Privacy and cookies settings

The website uses cookies to provide services, personalize ads and analyze traffic.

By making the following choice, you agree to our privacy policy and cookies. You can change your settings at any time.

Settings