Co všechno se vám vybaví, když se řeknou antioxidanty? Někteří si představí pestrý jídelníček, který hraje všemi barvami duhy. Jiným hned vytane na mysl mladistvá pokožka zářící jako slunce v pravé poledne. Na zkoumáníúčinků antioxidantů byly zaměřeny již stovky světových studií a všechny se jednoznačně shodují v tom, že máme tu čest s hotovým zázrakem přírody. Vedle vlivu antioxidantů na lidskou imunitu se hovoří také o příznivých účincích na pokožku, mozek, oči i sportovní výkon. Tím náš výčet ovšem nekončí. Pokračujte ve čtení a dozvíte se mnohem více.
Co to jsou antioxidanty?
Na úvod by se slušelo připomenou, co to vlastně antioxidanty jsou. Příčinou nepříznivých vnějších i vnitřních vlivů vznikají v našem těle volné radikály. Ty nemusí být automaticky špatné. Buňky imunitního systému je využívají například ke zničení bakterií.
Problém nastává v momentě, kdy začne počet volných radikálů nekontrolovatelně růst. Lidský organismus má rázem plné ruce práce se zničením jejich přemíry – respektive jejich přeměnou do méně reaktivních či nereaktivních stavů. K tomu využívá právě zmiňované antioxidanty.
Nejznámější faktory vyvolávající vznik volných radikálů
- znečištěné ovzduší
- alkohol, cigarety a drogy
- nadměrné slunění
- houbové, bakteriální a virové infekce
- nadměrná konzumace hořčíku, mědi, železa, zinku, vitaminu C a E
- pesticidy
- průmyslová rozpouštědla
- radiace
Kde se antioxidanty berou?
Naše tělo produkuje antioxidanty samo – ovšem pouze v omezeném množství. Pokud jich je tedy v celkovém součtu méně než volných radikálů, nastává v těle jev zvaný jako oxidační stres.
Abyste tomuto nepoměru předešli, omezili aktivitu volných radikálů a zabránili poškození organismu, musíte doplnit antioxidanty vhodnou stravou. Samozřejmě se nejedná o jedinou cestu. Stejně vhodné je sáhnout po doplňcích stravy, sportovní výživě a kosmetice, která má ve svém složení zastoupené antioxidanty.
Potraviny s obsahem antioxidantů s vysokým účinkem
- Ovoce: hrozny, švestky, citrusové plody, kiwi, třešně, granátové jablko.
- Zelenina: rajčata, brokolice, kapusta, špenát, zelí, papriky, česnek, avokádo.
- Lesní plody: borůvky, brusinky, lesní jahody, maliny, ostružiny.
- Nápoje: zelený čaj, hroznová šťáva, červené víno.
- Byliny: máta, kopr, rozmarýn, tymián, oregano, šalvěj.
- Koření: zázvor, hřebíček, kurkuma. K nejdůležitějším antioxidantům v potravinách patří karotenoidy, vitaminy, flavonoidy, třísloviny, aminokyseliny a některé sloučeniny zinku, selenu, mědi a manganu.
Jak poznáte, že jste sáhli po tom nejsilnějším zdroji antioxidantů? Změřte si jeho antioxidační aktivitu. V našem článku vám poradíme, jak na to.
Poznejte astaxanthin – jeden z nejsilnějších antioxidantů světa
O bezpečnosti a účincích astaxanthinu se můžete dočíst v mnohých vědeckých studiích a odborných článcích. Byl prokázán jeho blahodárný vliv na imunitu, kardiovaskulární systém, pohybový aparát, mozek, oči, plodnost i sportovní výkon. Vyzdvihovány jsou také jeho protizánětlivé účinky.